You are currently viewing Tanrı Men’e Adanmış Adak Steli
<span class="bsf-rt-reading-time"><span class="bsf-rt-display-label" prefix="Okuma Süresi"></span> <span class="bsf-rt-display-time" reading_time="1"></span> <span class="bsf-rt-display-postfix" postfix="Dakika"></span></span><!-- .bsf-rt-reading-time -->

Tanrı Men’e Adanmış Adak Steli

(MS 2.yüzyıl / Buluntu yeri bilinmiyor)

Anadolu’da Men kültünün en önemli merkezi olan Antiochia’da(Isparta) baş tanrı durumundaki Men Askanios, yaşamın her yönü ile ilgilenmekteydi. Antiochia halkı bütün isteklerini yöneltiyorlardı. Dualarını cevaplandıracağına inanan birey Men ile pazarlığa girerdi. Belirli bir isteğinin yerine getirilmesine karşılık vaatte bulunup tanrıya duasını ve vaddini belirten bir adak steli yaptırırdı. Antioeheia Men Kutsal Alanında bulunan adak stellerinden anlaşıldğı kadarıyla Men, her durumda kişinin yardımcısı ve koruyucusu niteliğindeydi.

-Stel kelimesinin etimolojisi;

Bu sözcük Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *stalljan “koymak, dikmek” fiilinden türetilmiştir.

-Ay Tanrısı Men ; Herodot’a göre; Men Lydia krallarının atasıdır. Antik yazarların birçoğu Men’i yerli bir Frig tanrısı olarak göstermektedirler. Men’in gerek kabartmalarda, gerekse sikkelerde Frig başlığı ve giysisiyle görünmesi bu görüşü desteklemektedir. Fakat Anadolu’ya Trakya’dan gelmiş olan Friglerin Trakya topraklarında bıraktıklan izler arasında Men’in izine rastlanılmamaktadır. Bundan dolayı Men’in Friglerle birlikte Anadolu’ya getirilmeyip Frig istilasından önce de Anadolu’da bulunduğu görüşü ortaya çıkmaktadır. Friglerden önce Anadolu’da Men’in var olduğunu kabul edersek tanrının kökenini Anadolu’da eski tanrılar arasında aramamız gerekir. Men’in tasvirleri ve atribütlerinde Men, genellikle Frig kıyafetinde başında külah, yüksek kemerli gömlek, manto ve tozluk giymiş bir şekilde; sakalsız, uzun saçlı, genç bir erkek olarak gösterilmiştir. Genelde sağ elinde çanak, çam kozalağı veya gücü temsil eden küre ya da Nike, sol eliyle de mızrağa dayalı olarak gözükür. Men ayrıca at,mitolojik hayvanlar, horoz üzerinde, ayakta boğa başına basmış şekilde tasvir edilmiştir. Men’in en önemli atribütü yarım ay motifi (Ayça) ve Frig başlığıdır. Yarım ay tanrının omuzlan arkasında yer alır.Men, süvari olarak tasvir edildiği eserlerin bazılarında çifte balta taşımakta ki, bu Anadolu tanrı tipleriyle ilişkisini göstermektedir.Anadolu Tanrıları ile ilişki içersinde olup halkın inanç sistemi içersinde devamlı yer almıştır.