You are currently viewing Sultan Ahmet Camii Enaniyet Zinciri
<span class="bsf-rt-reading-time"><span class="bsf-rt-display-label" prefix="Okuma Süresi"></span> <span class="bsf-rt-display-time" reading_time="1"></span> <span class="bsf-rt-display-postfix" postfix="Dakika"></span></span><!-- .bsf-rt-reading-time -->

Sultan Ahmet Camii Enaniyet Zinciri

Enaniyet zinciri tevazunun sembolü olarak kapı girişlerinde yer alır,osmanlı mimarisinin zarif nüktelerinden birisidir. Padişahlar dahil içeri gelenlerin atlarından inip zinicirin altından ancak eğilerek içeri geçmesine imkan verir.Enaniyet zinciri içeri girenlere tevazuyu kulluğu hatırlatır.

“ … Kapısından eğilerek tevazu ile girin ve “hıtta!”(Ya Rabbi,bizi affet) deyin ki, biz de sizin hatalarınızı bağışlayalım. “ Bakara/58

-Enaniyet nedir ?

Arapça  ene “ben” > enānі “kendini çok seven”den yapma mastar eki -iyyet ile enāniyyet;Benlik, her şeyi kendi benliğine dayandırma, kibir, gurur.

“Lâf-ı dâvâ-yı enâniyyet ne lâzım âkıla//Herkesin âlemde bin mâfevki bin mâdûnu var.”( Ken’an Rifâî) (Akıllı insana enâniyet (benlik) iddiasında bulunmak yakışmaz. Herkesin binlerce astı olduğu gibi binlerce de üstü vardır.)

KAYNAKLAR:1-http://www.lugatim.com/s/enaniyet

2-https://www.yenicaggazetesi.com.tr/-395667h.htm

3-https://www.youtube.com/watch?v=zlxG5ffN5A4&t=45s

4-https://twitter.com/mimarilugat/status/1227688131006271491

FOTOĞRAFLAR:@kantmansarp