You are currently viewing Merkez Efendi Tekkesi Çeşmesi
<span class="bsf-rt-reading-time"><span class="bsf-rt-display-label" prefix="Okuma Süresi"></span> <span class="bsf-rt-display-time" reading_time="1"></span> <span class="bsf-rt-display-postfix" postfix="Dakika"></span></span><!-- .bsf-rt-reading-time -->

Merkez Efendi Tekkesi Çeşmesi

Yapılış Tarihi: H.1227 / M.1812 – 1813.

Zeytinburnu ilçesi, Merkez Efendi Camii Avlu kapısı yanındadır. Bir Duvar Çeşmesidir.

Merkez Efendi buraya geldikten sonra, gördüğü bir rüya üzerine bu suyu bulup ortaya çıkarmış ve bu çeşmeyi yaptırmıştır. Bazı hastalıklara iyi geldiğine inanılan çeşmenin suyu kesildikten sonra önemini kaybetmiştir.

-Kitabesi;

Yazsa âşık n’ola Vâsıfda bir a’lâ târih

Eyle nûş âb-ı zülâli Hüseyn aşkına mâ

-Günümüz Türkçesi ile;

Hasaneyn (Hz.Peygamber Efendimiz (sav)’ın torunları Hz.Hasan ve Hüseyin) aşkına bu temiz sudan iç diye Şair Vasıf da bu tarih beytini yazdı.

-Enderunlu Şair Vasıf kimdir?

Asıl adı Osman Vâsıf olup bostancıbaşılıktan sadrazamlığa yükselen Elbasanlı Arnavut Halil Paşa’nın kardeşinin torunudur. İstanbul’da doğduğu bilinmekle beraber doğum tarihi hakkında kesin bir kayıt yoktur. Öğrenim yılları ve ilk görevlerinden hareketle yaklaşık 1771’de dünyaya geldiği tahmin edilmektedir. Kaynaklarda ailesi ve çocukluk yılları hakkında da yeterli bilgi bulunmamaktadır. Ancak Türk kültür ve edebiyat tarihine birçok şair, hattat, mûsikişinas ve edip kazandırmış olan Enderun’dan yetiştiği bilinmektedir. Eğitim ve öğrenim gördüğü Enderun Saray Mektebi’nde yetiştiği için Enderunlu veya Enderûnî lakabıyla anılan Vâsıf III. Mustafa, I. Abdülhamid. III. Selim, IV. Mustafa ve II. Mahmud dönemlerinde yaşamıştır.Enderunlu Vâsıf bazı kasır, köşk ve saray gibi yapılar için kitâbeler de yazmıştır. Üsküdar’da II. Mahmud dönemine ait Şerefâbâd Kasrı’nın kapısı üstünde bulunan manzum kitâbe bunlardan biridir.Divan edebiyatının hemen bütün nazım şekillerinde örnek veren Vâsıf, aynı zamanda bu edebiyatın şarkı nazım şekliyle en fazla eser veren şairidir. Vâsıf’ın şiirlerinde İstanbul giyim kuşamı, İstanbul ağzı, İstanbul mesireleri ve Boğaziçi önemli bir yer tutar.

KAYNAKLAR:1-https://islamansiklopedisi.org.tr/enderunlu-vasif

2-https://kulturenvanteri.com/yer/merkez-efendi-tekkesi-cesmesi/#15.56/41.015727/28.920205

3-

http://turkiyenintarihieserleri.com/?oku=3400

FOTOĞRAFLAR:@kantmansarp